LÄNKAR

 

Besök oss på facebook

Följ oss på facebook

 

BYGDEBAND"

Bygdeband i Sverige

 

Sveriges hembygdsförbund

Sveriges hembygdsförbund

 

Sveriges rotbygd

Sveriges rotbygd

 

Sölvesborgs kommun

Sölvesborgs kommun

 

Listerlandet

Listerlandet

På gång


Vi har
kaffeservering
och
försäljning
av glass

Se Meny

Untitled Document

Norje ligger mellan havet och den gamla sjön Vesan. Här har vägen sedan urminnes tid gått fram. 

Norje var under lång tid tingsplats för Listers Härad. Ting hölls i allmänhet på platser som låg lämpligt till ur kommunikationssynvinkel. Till en tingsplats hörde en avrättningsplats, och de offentliga avrättningarna kunde räknas till de stora folknöjena. Tingshuset, där säkert många tunga domar fallit, står kvar.

Även annan verksamhet hörde till en tingsplats; gästgivargården var viktig i sammanhanget. Tingsfolket skulle inta sina måltider och resande skulle hållas med hästbyten. Den gamla gästgivargården står kvar med sina stora stenladugårdar. På andra sidan vägen ligger ett äldre gästgiveri.

Fortfarande minner tingshuset och gästgivargårdarna om att platsen en gång varit betydelsefull. Stora välbyggda bondgårdar ansluter till samhället och kompletterar tillsammans med 1700-talsbrons påkostade gjutjärnsräcke bilden av ett äldre samhälle.

Norje har dock inte förlorat sin roll för "vägfarare". Här finns en campingplats och årligen hålls Sweden Rock Festival, www.swedenrock.com, med massor av kända hårdrocksband på ängen intill gamla E22 och det gamla tingshuset används i dag som hembygdsgård.

 

HJÄRTSTARTARE FINNS PÅ HEMBYGDSGÅRDEN

Ysane-Norje Hembygdsförening,Norjevägen 14, 294 76 Sölvesborg, Telefon: 0456-31930, E-post: info@norje.net
Admin: Tony Hansen Kontakt